Descarca contract de sponsorizare aici!
Cum pot firmele să doneze 20% din impozitul pe profit?
La fel cum persoanele fizice pot distribui 2% din impozitul pe venit către organizaţiile neguvernamentale (ONG), şi firmele pot face astfel de donaţii, potrivit Codului Fiscal, acestea pot dona sume de până la 20% din impozitul pe profit, în limita a 3 la mie din cifra de afaceri.
. „Această sumă este considerată cheltuială nedeductibilă şi se constituie ca un credit fiscal. Nu afectează baza de impozitare. Iar în momentul plăţii impozitului pe profit, către ANAF, se va achita doar restul din impozit, donaţia ajungând astfel direct la beneficiar.
De exemplu, din 1.000 de lei impozit datorat, 200 de lei se trec în contractul de sponsorizare şi 800 de lei în ordinul de plată către ANAF“, au explicat specialiştii.
Plata donaţiei se face, calendaristic, înaintea raportării şi plăţii impozitului pe profit
Tratamentul fiscal este acelaşi chiar şi dacă, în loc de bani, donaţia constă în diverse bunuri sau servicii.
Cum se completează Declaraţia 101
În momentul raportării către Fisc, contabilii firmelor au de completat Declaraţia 101 privind impozitul pe profit. Rândul 45 din această Declaraţie este cel rezervat sponsorizărilor; aici se înscriu sumele reprezentând cheltuielile cu sponsorizarea în condiţiile prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare. „Contribuabilii care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă de 3 la mie din cifra de afaceri sau de 20% din impozitul pe profit datorat.
DE CE sa alegi sa directionezi 20% din impozitul pe profit?
Tinand cont ca nu pierzi nimic, directionand cei 20% ai posibilitatea sa alegi chiar TU ce vrei sa schimbi in lumea in care traiesti.
La nivel micro, compania care alege să direcţioneze 20% din impozitul pe profit către un ONG care susţine o cauză socială beneficiază de următoarele avantaje:
– Libertatea de a alege destinaţia unei sume care, altfel, ar ajunge oricum la stat;
– Contribuţia la o cauză nobilă printr-o procedură 100% transparentă, fără niciun fel de cheltuială;
– Un capital de imagine prin asocierea cu o cauza nobila ce poate spune multe despre valorile companiei;
– Un plus de vizibilitate prin asocierea cu proiectele promovate;
– O investitie profitabila – cea mai buna investitie este aceea in viitoarele generatii!
– Respectul angajatilor, care cu siguranta vor aprecia implicarea companiei in problemele sociale ale comunitatii din prezent;
Iata de ce! Iata cat de mult poti castiga fara sa cheltuiesti nimic!!
CUM directionez cei 20%?
Modalitatea de direcţionare este foarte simplă: compania îşi calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit, apoi încheie un contract de sponsorizare cu ONG- ul susţinut, cheltuielile fiind deductibile.
Extras din Codul Fiscal, titlul 2, cap. II, art. 21, alin. 4, lit. p): “(…) contribuabilii care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, (…) scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
Sumele oferite de companii se scad direct din impozitul pe profit, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: nu depasesc 20% din impozitul pe profit datorat si sunt in limita a 0,5% din cifra de afaceri.
Cheltuielile cu sponsorizarile care depasesc acest barem pot fi înregistrate contabil sub forma de cheltuieli nedeductibile.
Facilitatile cu privire la sponsorizari sunt reglementate prin Art. 25, aliniatul 4, litera i, Noul Cod Fiscal.
Asadar, poti face o sponsorizare fara sa te coste nimic!
CE RAMANE DE FACUT?
Totul se rezumă la încheierea unui Contract de Sponsorizare între firma dvs. şi ONG, în baza căruia banii pot fi deduşi din impozitul pe profit. În urma folosirii sumei donate, veţi primi un raport asupra modului în care banii dumneavoastră au fost cheltuiti şi al impactului pe care l-au avut în viaţa celor ce au avut nevoie de noi.
Te invitam sa ne cunoastem si sa discutam mai multe despre proiectele noastre.
Natalia Iavin
Presedinte
ASOCIATIA MUNICIPALA SPORTUL PENTRU TOTI BUCURESTI
MUNICIPAL ASSOCIATION SPORT FOR ALL BUCHAREST
MAIL: amsptbucuresti@gmail.com
TELEFON: 0722839688
SITE: www.amsptb.ro
CIF: 17709350
Vă mulţumim !